Karanlığın Katlettiği Bir Bilim İnsanı: Necdet Bulut

1975 yılında Türkiye Bilişim Derneği (TBD)’nin Genel Başkanlığını yapan Necdet Bulut’un aramızdan ayrılışından bu yana 40 yıl geçti.

Ülkemizdeki bilişimcileri örgütleyen TBD çerçevesi içinde de etkin görevler üstlenen Necdet Bulut 1975-76 döneminde TBD’nin genel Başkanı olarak çalıştı. TBD’ye yalnızca sınırlı kesimin değil, bilişim alanındaki tüm çalışanların üye olabilmelerini sağlayan tüzük değişikliklerinin gerçekleştirilmesinde önemli payı oldu.

Necdet Bulut 197o’lerde  bilgisayarın insanlığın yaşamında ne kadar etkili olabileceğini öngören Türkiye’nin bilim insanlarından birisiydi.

Eşi Neşe Erdilek Bulut tarafından kaleme alınan “Karanlığın Katlettiği Bir Bilim İnsanı: Necdet Bulut” adlı kitap yayımlandı.

Kitapta Necdet Bulut’un özgeçmişi ve yazıları yer alıyor. Ayrıca Necdet Bulut için oğlu Yiğit Bulut, eşi Neşe Erdilek Bulut başta olmak üzere Güney Gönenç, Can Açıkgöz, Nezih Kuleyin gibi bir çok kişinin yazıları da yer alıyor.

Necdet Bulut Kimdir:

1938’de Sivas’ta doğan Necdet Bulut 1960’ta İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Bölümü’nü bitirdi. 1963–1969 arasında IBM şirketinde sistem mühendisi olarak çalıştı. 1969 Mayıs’ında ODTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Bölümü’ne programcı olarak girdi. Kısa sürede yetenekleri ve çalışkanlığıyla kendini tanıttı, aynı yılın kasımında öğretim görevliliğine atandı. 1970 Şubat’ında Purdue Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına başladı. 1972’de bilgisayar bilimleri dalında M.S., 1973’te de doktora derecesi aldı (Türkiye’nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilim adamıdır), bir süre Purdue’da yardımcı profesör olarak çalıştı. 1974’te ODTÜ’ye döndü ve yardımcı profesörlüğe yükseltildi.

Bulut 1975’te ODTÜ Bilgisayar Merkezi’nin yönetmenliğine getirildi. Türkiye’nin en büyük bilgisayar merkezinin yönetmeni olarak Bulut, bir yandan konuya hâkimiyeti, bir yandan sonsuz enerjisi, ama en başta insan ilişkilerindeki başarısı ve demokratik tutumu ile tanındı, sevildi, saygı uyandırdı. 1975’te Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanlığına seçildi.  Ayrıca Tüm Öğretim Üyeleri Derneği’nde genel yazmanlık görevini yürütüyordu.

 1977 Şubat’ı başında kendi isteğiyle Bilgisayar Merkezi Yönetmenliğinden ayrılan Necdet Bulut, 14 Şubat’ta Hasan Tan’ın ODTÜ rektörlüğüne getirilmesiyle başlayan yoğun mücadele döneminde en ön saflarda mücadele verdi. Bilgisayar Merkezi yönetmenliğine hakkında yolsuzluktan soruşturma açılmış  “ülkücü” bir ambar memurunun atanması, Merkez’de çalışanların tümünü oluşturan 26 kişinin işlerine bir günde son verilmesi, 700 dolayında militan “ülkücünün “işçi” adı altında üniversiteye alınması, bunların estirdiği terör havası, öldürülen işçi ve öğrenciler, öğretim üyelerine yapılan saldırılar… Bu bunalımlı dönemde Bulut, ODTÜ’nün en yüksek akademik organı olan Üniversite Konseyi’nde yardımcı profesörlerin temsilci üyesi olarak görev yaptı. 1977 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi listesinden İzmir ilinde milletvekili adayı oldu.

TODAİE’de “Bilgi İşlem Sistemleri”, KTÜ’de “Doğrusal Programlama” dersleri de veren Bulut, 1978 Temmuz’unda (ODTÜ’den izinli olarak) KTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü Başkanlığı’na getirildi.   

Necdet Bulut 26 Kasım 1978 gecesi, ülkücü tetikçilerce arabası çapraz ateşe alındı oğlu ve eşi hafif yaralandı. Ağır yaralanmış olan Bulut, Genelkurmay Başkanlığı’nın gönderdiği özel uçakla Ankara’ya götürüldü; 8 Aralık’ta Hacettepe Hastanesi’nde öldü.

 

 

 

Önceki VI. Zeka ve Yetenek Kongresi Kayıtları Açıldı!
Sonraki "Geleceğin Lojistiği 4.0"

Benzer Yazılar

TBD Haberleri

TBD 20. Bilimkurgu Öykü Yarışması Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından 35. Ulusal Bilişim Kurultayı (Bilişim 2018) 21-22 Kasım 2018 tarihleri arasında “Dijital Ekonomi ve Ötesi” ana teması ile Sheraton Ankara Hotel & Convention Centre’de gerçekleştirildi.

TBD Haberleri 0 Comments

Türkiye’de İnternet 23. Yaşında

Türkiye’de İnternet 23.yaşını kutluyor.  Her yıl olduğu gibi bu sene de 15 sivil toplum kuruluşunun bulunduğu Bilişim STK Platformu tarafından 11-24 Nisan tarihleri arasında “İnternet Yaşamdır!” sloganıyla İnternet Haftası etkinlikleri