Rahmi Aktepe: “Devlet tarafından sektör için atılan çok büyük bir adım”

11.08.2017 tarihinde Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen“Bilişim Sektör Buluşması”na Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe ve Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Yazılım Şirketlerinin sanayici olması ile ilgili konuşan Aktepe; “Devlet tarafından sektörümüz için atılan çok büyük bir adım. Bu karar ile bilişimciler ve yazılımcılar sanayicilere verilen teşviklerden yararlanabilecek” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, Bilişim Sektörü Buluşması’nda yaptığı konuşmada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün her fırsatta özel sektör merkezli bir büyüme modelinden başka çare olmadığını dile getirdiğini anlatarak, “Bizlerin hakkını her ortamda bizler kadar savunuyor. Ziya Paşa’nın güzel bir sözü var: Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde” dedi.​

Mete, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının son dönemde çok önemli adımlar attığını vurgulayarak, “Üretimin üzerindeki maliyet yükünü azaltan, idari engelleri hafifleten sanayi destek paketi hazırladı. Buluş yapan ve teknoloji üretenlerin haklarını güvence altına alan patent yasasını çıkardı. ARGE merkezi kurulumunu kolaylaştıran, yenilikçilik ekosistemini güçlendiren çok önemli bir ARGE düzenlemesini hayata geçirdi. Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine uyumu kolaylaştırmayı amaçlayan ve Birliğimizin de bir parçası olduğu Sanayide Dijital Dönüşüm Platformunu kurdu. Sanayimizin gelişimi için atılan bu son derece önemli adımlar için başta sayın Bakanımıza, çalışma arkadaşlarına ve Bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazılım Sektör Meclisi Başkanı Elmas

Bilişim ve Yazılım’ın önemi, özellikle 15 Temmuz’dan sonra daha da iyi anlaşıldı

TOBB Türkiye Yazılım Sektör Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas da Gartner verilerine göre dünya yazılım pazarının 2016 yılında % 6 büyüyerek 333 Milyar Dolar’a ulaştığını, 2017’de ise % 7 büyüme ve 357 Milyar Dolar olmasının beklendiğini aktardı.

TÜBİSAD araştırma sonuçlarına göre Türkiye yazılım pazarının büyüklüğünün 2016 yılında % 16 büyüme ile 12 milyar liraya ulaştığını aktaran Elmas, “Bu da yaklaşık 4 Milyar dolar anlamına gelir ki dünya pazarının % 1’i eder. Yazılım sektörü sadece iktisaden değil stratejik olarak da büyük önem taşıyor. Yazılımlar tarafından yönetilen bir dünyada yaşıyoruz. Yaptığımız telefon konuşmalarından finansal işlemlere kadar her şey yazılımların kontrolünde. Evlerin kontrolü bile artık onlarda. Bizden sonraki nesil belki de dijital olmayan hiç bir şey kullanmayacak. Gelecek; teknoloji, yazılım ve donanım alanında güçlü olanlar tarafından kontrol edilecek. Ülkelerde ikiye ayrılacak, teknoloji üretenler ve başkalarının ürettiklerini alıp kullananlar. Bizler ilk kategoride olmak istiyoruz” dedi.

Elmas, yazılımcıların sanayici olarak kabul edilmesinin kendileri için yeni bir başlangıç olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Yazılım diğer sanayi dallarından farklılıklar taşıyor. Bu nedenle şimdi kapasite raporundan başlayarak sektörel düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bakanlığımızın şimdiye kadar verdiği güçlü desteği, bu süreçte de kesintisiz sürdüreceğine yürekten inanıyorum.

Öte yandan tüm devlet teşkilatımızda Bilişim ve Yazılım’ın önemi, özellikle 15 Temmuz’dan sonra daha da iyi anlaşıldı. Her birim kendi açısından çok güzel ve iyi niyetli çalışmalar yapıyor. Ancak yapılan çalışmaların bütüne bakıldığında çelişkiler içermesi sonuca ulaşmamızı zorlaştırıyor. Bu çabaların somut sonuçlara dönüşebilmesi için sağlıklı koordinasyonu sağlayacak Sivil Toplum, Üniversite, Özel Sektör’ü de içerecek geniş katılımlı bir üst birime ihtiyacımız var. Böyle bir yapılanmanın sektöre ve ülkemizin Sayısal Dönüşümü’ne büyük ivme kazandıracağını biliyoruz”.

 

 

Önceki Yazılımcılar Sanayici Kapsamına Alındı
Sonraki Bilişim Medyası Derneğinden Bahçeşehir Kolejine Ödül

Benzer Yazılar

Sektör Toplantı ve Haberleri
Sektör Toplantı ve Haberleri
Sektör Toplantı ve Haberleri