5.UBHK ve 1.İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi İzmir’de gerçekleştirildi

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 2-3 Kasım tarihleri arasında İzmir’de, ‘5’inci Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’ ve ‘1’inci İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi’ düzenledi.

İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘5’inci Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nın bu yılki ana teması ‘Bilişim Hukuku 5.0’. Kurultayda Türkiye’de bilişim ve hukuk alanında karşılaşılan sorunlar ele alınırken ‘Dönüşümün Temeli İş Birliği’ ana temalı ‘1’inci İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi’nde, küçük ve orta ölçekli işletmelerin Sanayi 4.0’a ayak uydurmalarının yol haritaları masaya yatırıldı.

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, dijital teknolojilerdeki gelişimin hayatın bütününü etkilediğini, artık buna uyum sağlayamayan fonksiyonların ayakta durmasının mümkün olamadığı bir ortamın yaşandığını söyledi.

Aktepe, TBD tarafından İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde düzenlenen 5. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, derneğin yıllardan bu yana bilişim ve hukuk ilişkisini irdeleyen çalışmalar yaptığını, bu alanda azımsanmayacak bir bilgi birikiminin oluştuğunu dile getirdi.

Bilişimin getirdiği yenilikler sonucu hukuki önlem ve çözüm geliştirme arayışlarının gündeme geldiğine işaret eden Aktepe, “Artık dijital teknolojilerdeki gelişim öyle bir hız ve güç kazandı ki diğer bütün yaşamsal fonksiyonların bu duruma adapte olmadan ayakta kalması mümkün değil.” dedi.

Aktepe, teknolojilerin doğru yönde kullanılması ile yerli ve özgün yazılım, donanımların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de bilişim hukukunun herkesin özel ve iş hayatı alanına girdiğini, toplumda bu anlamda bir güvenlik bilincinin oluşmaya başladığını belirtti.

Devletin bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişimlere uyum konusunda özel sektörün önünde gittiğine dikkat çeken Özgener, “E-devlet uygulaması ile kurumlara gitmeden evinizden, iş yerinizden adliye, SGK, nüfus işleri, vergi ödemeleri gibi birçok işlemi herhangi bir bedel ödemeden yapabiliyorsunuz. Bu kurultayın e-devlet hizmetleri ile ilgili farkındalığı da artıracağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin de siber saldırıların artmasıyla özel yaşama ait bilgi ve belgelerle insanların paralarını ve mesleklerini kaybedebildiğini aktararak, bilişim teknolojilerinin hukukun bir parçası olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Noterlerin bilişim teknolojisini en üst düzeyde kullandıklarını ifade eden Cin, bu noktada takdir gördüklerini ve bin 300 işlem türünü hızlı, güvenilir bir şekilde gerçekleştirdiklerini aktardı.

 

EKONOMİN İTİCİ GÜCÜ KOBİ’LER, KOBİ’LERİN İTİCİ GÜCÜ BİLİŞİM OLDU”

TBD, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve KOSGEB birlikteliğiyle gerçekleşecek ‘1’inci İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi’, “Ekonomin İtici Gücü KOBİ’ler, KOBİ’lerin İtici Gücü Bilişim” sloganı ile düzenlendi. Kongrede, yeni para teknolojilerinden e-ticaret pazarına, kurumsallaşma uygulamalarından uluslararası ilişkilere kadar, KOBİ’leri Sanayi 4.0’a hazırlamanın yöntemleri değerlendirildi. KOBİ yöneticileri, imalat ve hizmet sektörü temsilcileri, karar alıcılar, girişimciler ve meslek yatırımcılarının katıldığı ‘1.İzmir KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi’nde, “Dijital/Sayısal Dönüşümde Fırsatlar ve KOBİ’ler” ve “KOBİ’lerde Dijital/Sayısal Yaşam” oturumları gerçekleştirildi.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN HUKUKİ GEREKSİNİMLERİ KONUŞULDU

2010 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nda bu yıl panel, seminer ve çalıştaylarda, bilişim sektörünün hukuki gereksinimleriyle uygulama prensipleri ele alındı. Kurultayda ‘Uygulama Açısından Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK)’, ‘Blockchain Teknolojisi ve Hukuksal Kullanım Alanları’, ‘Fıntech ve Akıllı Sözleşmeler’, ‘Finans Sektöründe Bot ve Chatbot Kullanımı’, ‘Kitle Fonlama Platformları’, ‘Ico’lar ve Yasal Statüsü’, ‘Bilişim, Teknoloji ve Medya Hukuku’, ‘E-Ticaret ve Internet Hukuku’, ‘Bilişim Suçları ve Bilişim Suçları İle Mücadele’, ‘Bilişim Suçları Danışmanlığı’ ile ‘Bilişim Güvenliği ve Adli Bilişim’ konuları, bilişim hukukçuları, akademisyenleri ve uzmanları tarafından tartışılarak öneriler ortaya konuldu.

  

 

Önceki Bilişim 2018 “Bilişim Hizmet Ödülleri” Adaylarınızı Bekliyoruz…
Sonraki TÜRKİYE BİLİŞİM DERGİSİ 2018 Bilimkurgu Öykü Yarışması Sonucu

Benzer Yazılar

TBD Haberleri
TBD Haberleri

Türk Dili Ustasını Kaybetti

Türkçe’nin kuramsal gelişimine değerli katkılar ile alanında çeşitli yapıtlar veren Emin Özdemir vefat etti. Bir dönem Türkiye Bilişim Derneği’nin Türkçe Bilişim Terimleri geliştirme çalışmalarına katkı vermişti. 65

TBD Haberleri 0 Comments

TBD Başkanı İlker Tabak Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin “Ankara Sohbeti” adlı köşesinde yer aldı.

TBD Başkanı İlker Tabak Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin “Ankara Sohbeti” adlı köşesinde yer aldı. Ankara Sohbetleri’ne konuk olan İlker Tabak, Dünya gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit B. Parlak ve Ankara Haber