II.Uluslararası Bilişim ve Lojistik Konferansı 25 Mayıs’ta Gerçekleşti

II.Uluslararası Bilişim ve Lojistik Konferansı” 25-26 Mayıs’ta “Bilişim İle Güçlü Lojistik” teması ile Ankara’da Swissotel’de gerçekleştirdi.

Türkiye Bilişim Derneği Ankara Şubesi, Atılım Üniversitesi, Ankara Lojistik Üssü ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin düzenlediği konferans “bilişim ve lojistik” sektörünün önde gelen kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getirdi.

 

Etkinliğin açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin, güvenli ve kolay ticaretin yol alacağı kanalları hızla ve büyük titizlikle inşa ettiklerini belirterek, “Geçen yıl sınırlarımızdan 80 milyona yakın insan, 7,5 milyona yakın da araç giriş ve çıkış yaptı. Dış ticaret hacmimiz de son 13-14 yılda yaklaşık 3,5 katına çıktı.” dedi.

Akçin, Türkiye Bilişim Derneği (TBD), Atılım Üniversitesi, Ankara Lojistik Üssü ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından düzenlenen 2.Uluslararası Bilişim ve Lojistik Konferansı’nda, Bakanlığın lojistik ve bilişim faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

Akçin, Türkiye’nin geçen yıl küresel ticaretin kolaylaştırılması endeksinde 136 ülke arasında 59, ihracat işlemlerinin tamamlanması için gereken süre sıralamasında 38, ithalatta ise 63. sırada bulunduğunu söyledi.

Söz konusu işlem sürelerinin azaltılmasının ticaret hacmi üzerinde önemli etkisi olacağının altını çizen Akçin, ithalatta sürenin yüzde 10 azaltılmasının ticareti yüzde 6,3 artıracağı yönünde çalışmalar olduğunu kaydetti.

Dünya Bankası tarafından hazırlanan lojistik performans endeksinde Türkiye’nin 2016 itibarıyla 34. sırada yer aldığını işaret eden Akçin, “Hedefimiz 2023’te ilk 15’te yer almaktır. Lojistik performans endeksinin alt göstergeleri olan uluslararası sevkıyatlar göstergesinde 13 sıra yükselerek 35. olmamız gelecek dönem için bize umut vermektedir.” diye konuştu.

Akçin, asli görevlerinin gümrük hizmetlerinin ve ticaretin kolaylaştırılması olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Sınırlarımızdan her yıl milyonlarca insan ve araç, giriş ve çıkış yapmaktadır. Geçen yıl, sınırlarımızdan 80 milyona yakın insan, 7,5 milyona yakın da araç giriş ve çıkış yaptı. Dış ticaret hacmimiz de son 13-14 yılda yaklaşık 3,5 katına çıktı. Tüm bunlarla ilgili işlemler ve süreçler, Bakanlığımızca takip edilmekte, güvenli ve kolay ticaretin yol alacağı kanallar, hızla ve büyük titizlikle inşa edilmektedir.”

“ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA GÜMRÜKLER KALKACAK”

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ da ülkelerin kalkınmasında büyük önem taşıyan lojistik sektörünün, bilişimsiz anlam ifade etmeyeceğini ifade ederek, araştırma, bilimsel çalışmalar ve bunların toplumla paylaşımı noktasında üniversitelere büyük rol düştüğünü söyledi.

Üniversite bünyesinde “uluslararası ticaret ve lojistik” alanında yüksek lisans programı başlattıklarını ve aynı alanda doktora programı da açmayı hedeflediklerini dile getiren Üçtuğ, “Türkiye’nin 2023 hedeflerine, geleceğe yönelik hayallerini gerçekleştirecek teknolojiye, bilişime aşina gençleri yetiştirme konusunda her türlü desteği sağlayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ise bilişim ve lojistik sektörlerinin birbirini tamamlayan iş dalları olduğuna dikkati çekerek, “Dünya, algılarımızın güçlük çekeceği bir hızla gelişiyor. Önümüzdeki 10 yılda gümrükler kalkacak. Her malı artık barkodlarla çok yakın takip ediyoruz. Belki dahilde işleme rejimi diye bir sorunumuz da kalmayacak. Yepyeni şeylerle karşılaşacağız. Ulaştırma yeniden dizayn edilecek, devletin işleyişi yeniden tasarlanacak.” ifadelerini kullandı.

TBD Ankara Şubesi Başkanı Nurcan Sunay ise Türkiye’de nitelikli insan gücü ile uluslararası rekabet edebilir bir üretim sektörü oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz de sektörü daha rekabetçi bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini dile getirerek, bilişim sektörüyle daha fazla iş birliği yapmak istediklerini anlattı.

Davetli konuşmacılardan Atılım Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Başkanı Prof. Nevzat Saygılıoğlu’nun “Türkiye’de Lojistik Eğitimi” konuşması ile başlayan Konferans, Secure Drive Kurucusu Murat Şahin gibi dünya çapında yakalanan başarı hikayelerinin anlatımıyla iki gün boyunca çeşitli panel ve oturumlarla bilişim ve lojistik sektörünün nabzını tuttu.

İki gün süren Konferansta, taşımacılık ile ilgili bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerden, nesnelerin interneti, büyük veri, sanayide dönüşüm gibi konular ile sistemlerin daha verimli nasıl kullanılacağı katılımcılarla paylaşıldı.

Konferansta ayrıca etkinliği destekleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür edildi ve tüm sponsorlara plaket verildi.

  

Önceki TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Melek Bar Elmas ile Söyleşi
Sonraki “Aklın Sınırlarına Yolculuk” 19.kez Başlıyor…

Benzer Yazılar

TBD Haberleri 0 Comments

TBD Başkanı İlker Tabak’ın istihdama yönelik farklı proje önerisi Türkiye Gazetesinde…

“Diplomalı işsizlerimizi devşirme programcı yapabiliriz” TBD Başkanı İlker Tabak’ın istihdama yönelik farklı proje önerisi Türkiye gazetesinde… Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. 56