TEKNOFEST 2022 Teknoloji Yarışmaları Başvuruları Başladı!

HAVACILIK, UZAY VE TEKNOLOJİ FESTİVALİ TEKNOFEST

 

Ülkemizin küresel rekabet gücünü arttırmak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını güçlendirmek, sanayide katma değerli üretimin geliştirilmesini ve kritik teknolojilerde atılım yapılmasını sağlamak amacıyla ortaya koyulan Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda; Türkiye’nin dijital dönüşümünde ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesi, teknolojik araştırma, geliştirme ve üretme konusunda söz sahibi bir beşerî sermaye oluşturulması ile ülkemizin mevcut yetenek havuzunun en etkin şekilde dönüştürülmesi hususunda çalışmalar yürütülmektedir.

Bu doğrultuda gerçekleştirilen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest ile havacılık, uzay ve teknoloji alanlarında toplumun genelinde farkındalık oluşturulması, bu alanda çalışan insanların desteklenmesi ve gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde araştırma yapması ve çalışmaya özendirilmesi amaçlanmaktadır.

TEKNOFEST T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yürütücülüğünde, milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu, medya kuruluşları ve üniversitelerin destekleriyle düzenlenmektedir.

Teknofest, çeşitli disiplin ve kategorilerde teknoloji yarışmaları, büyük bir hava araçları sergisi, hava gösterileri, teknoloji firmalarının tanıtım yaptığı fuarlar, bilim söyleşileri, girişim zirvesi ve birçok sosyal etkinliğe aynı anda ev sahipliği yapmasıyla öne çıkan ve bu yönüyle dünyadaki diğer festivallerden ayrılan tek festivaldir. TEKNOFEST teknoloji yarışmaları roketlerden otonom sürüş sistemlerine, insansız hava araçlarından sualtı sistemlerine teknolojinin birçok alanında gerçekleştirilmektedir. Düzenlenen teknoloji yarışmalarında farklı ülkelerden katılımcılar birbirleri ile rekabet etme ve yarışma şansı bulmaktadır. 7’den 70’e herkese açık olan bu etkinlikler, birçok yabancı misyon temsilcileri ve heyetler tarafından ziyaret edilmektedir. Bu platform, ülkemiz ile diğer ülkeler arasında savunma, havacılık ve uzay sanayilerinde iş birliklerinin tesis edilebilmesine imkan sunmaktadır. Bu sayede, ülkemizin bilinirliğinin, itibarının ve dünyanın her yerinden Türkiye ile bağ kuran ülkelerin sayısının artırılmasına zemin oluşturmaktadır.

İlki 2018 yılında İstanbul Havalimanın’da gerçekleştirilen festival ikinci yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilmiş ve 1.740.000 izleyici ile rekorlar kırarak dünyanın en büyük teknoloji etkinliği olmayı başarmıştır. Üçüncü yılında Gaziantep’e taşınan festivalde pandemi sebebi ile sadece yarışmalar düzenlenmiş, yarışmalar ziyaretçilere kapalı olarak gerçekleştirilmiştir. Yarışmalar internetten ve sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanmıştır. 2021 yılında tüm pandemi önlemleri alınarak İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Eylül ayında gerçekleştirilen Teknofest gerek ziyaretçi sayısı gerek yarışma başvuru sayıları ile yine rekorlara imza atmıştır.

Her yıl farklı yarışma başlıkları açılarak ilan edilen teknoloji yarışmaları ülkenin önde gelen kurumları tarafından yürütülmektedir. Yarışmalara takım halinde veya bireysel başvurular yapılabilmektedir. Düzenlenen yarışmalarda başvuru yapan takımların değerlendirilmesi alanında uzman akademisyenlerin, mühendislerin ve yürütücü kurum uzmanlarının yer aldığı Danışma Kurulları tarafından yapılmaktadır. Değerlendirmeler sonucu başarılı olan takımlar ödüllendirilmektedir.

 

2018-2021 Yıllarında Teknofest

2018 2019 2020 2021
28 paydaş kurum 53 paydaş kurum 63 paydaş kurum 72 paydaş kurum
14 farklı kategoride teknoloji yarışması 19 farklı kategoride teknoloji yarışması 21 farklı kategoride teknoloji yarışması 35 farklı kategoride teknoloji yarışması
2 milyon+ TL ödül 2 milyon+ TL ödül 3 milyon+ TL ödül 5 milyon+ TL ödül
2 milyon TL+ maddi destek 4 milyon TL+ maddi destek 4 milyon TL+ maddi destek 7 milyon TL+ maddi destek
4.333+ takım başvurusu 17.373+ takım başvurusu 20.197+ takım başvurusu 44.912+ takım başvurusu
20.000+ kişi başvurusu 50.000+ kişi başvurusu 100.000+ kişi başvurusu 200.000+ kişi başvurusu
57 ülke 

296 yurt dışı takım başvurusu

122 ülke 

5.840 yurt dışı takım başvurusu

84 ülke 

1.357 yurt dışı takım başvurusu

111 ülke 

1.698 yurt dışı takım başvurusu

2.000+ finalist kişi sayısı 10.000+ finalist kişi sayısı 5.000+ finalist kişi sayısı 13.000+ finalist kişi sayısı

 

Teknofest Başarı Hikayeleri

Teknolojiye toplumun her kesiminde ilgi oluşturmayı ve teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireylerin potansiyellerini ortaya çıkarmayı hedefleyen Teknofest, büyük başarılara imza attığı 4 yıl boyunca ektiği tohumların meyvelerini toplamaya başlamıştır. Teknofest yarışmalarına katılan finalist takımlar, takım olarak gerçekleştirdiği çalışmalarda gerekli özgüveni kazanarak geleceğin teknolojilerine şimdiden hazırlanıp katma değerli ürünler üretme ve geleceğin girişimcileri olma yolunda başarılar elde etmeye başlamıştır.

 

Takımların başarılarından örnekler:

  • TOAF

Verimlilik ve çevre konularında farkındalığın artırılarak yenilikçi ve teknolojik fikirlerin geliştirilmesi hedeflenen Çevre ve Teknoloji yarışmasına katılmış Farmx takımı Bilişim Vadisi Kuluçka Merkezi’nde TOAF ismiyle kendi geliştirdiği İHA ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak başta tarım sektörü olmak üzere ülkemizdeki endüstriyel sektörlerin verimini arttırmak için çalışmaktadır.

  • TBA Akademi

Eğitim teknolojileri konusunda yeni fikirler üretilen ve teknoloji entegrasyonu ile öğrenmeyi kolaylaştıracak Eğitim Teknolojileri yarışmasına katılan Dü-Agritech takımı TBA Akademi ismiyle Düzce Üniversitesi Teknopark’ta bulunan E&K Ar-Ge Mühendislik firmasının geliştirdiği online eğitim platformunu geliştirmiştir. K12 seviyesine kadar olan devlet ve özel okullarda robotik ve kodlama çalışmalarını sürdürmektedir.

  • Covisart

İHA Destekli İKA yarışmasına katılmış “Covisart” takımı aynı isimle  yeni nesil simülatörler geliştiriyor.  IFIA tarafından en iyi ulusal icat madalyasını kazanmaya hak kazanmıştır. Katar savunma kuvvetlerine 26 araç 6 arazi ve 7 tane silah simülasyonunu teslim etmekle beraber Azerbaycan hava kuvvetleri ilde görüşmelerini sürdürmektedir.

  • Mavi Alp

İletişim teknolojilerinde yeni çalışmaların üretildiği ve desteklendiği yarışmaya katılan “Mavi Alp” takımı aynı isimle çalışmalarına devam etmektedir. Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojileriyle beraber birçok hizmeti otomatik hale getirmek, yeni nesil çözümler ile küçük cihazları İnternet’e sorunsuz bir şekilde entegre etmek gerekecektir. Mavi Alp, bu yeni nesil küçük cihaz ağlarına bağlantı çözümleri sunmak için kuruldu.

  • Searover

İnsansız Su Altı Sistemleri yarışmasına katılarak bu alanda çalışmalarına devam ediyorlar. Gözcü ve Gözcü Pro adında ROV üretmişler ev ürettikleri teknolojiler ve ürünler ile deniz inşaatı, enerji, kafes balıkçılığı, savunma sanayi, çevre araştırmaları ve su altı arkeolojisi sektörlerinde hizmet veriyorlar. Katar’da ve Türkiye’de güneş paneli temizleme robotu yapıyorlar.

  • Maverik Roket Takımı

Orta irtifa roket yarışmasına katılan “Maverik Roket Takımı” “Model Roket” isminde kurdukları site aracılığıyla 2021 senesinde yarışmaya katılacak takımlara bilgi, danışmanlık ve malzeme desteğinde bulundu.

  • BTU_ÖZTÜRK

Döner kanat kategorisinde Savaşan İHA yarışmasına katılan “BTU_ÖZTÜRK” takımı 2018’den sonra “MAFYly Havacılık ve Ar-Ge” adında bir şirket kurarak Uygulamalı Drone yapma eğitimleri vermiştir. Kişiye özel drone üretimleri gerçekleştirerek ve Ar-Ge projeleri alarak da maddi gelir elde etmiştir.

  • Artificial Life

“Artificial Life” ismiyle yapay zeka yarışmasına katılan ve derece aldıktan sonra “T-Fashion” markasıyla girişime dönüştürmeye karar veren takım diğer sene 2019 Takeoff Istanbul’da derece aldı ve ardından hem yurt içinde (T3GM, Kworks), hem yurt dışında (IFA Paris Fashion-tech Accelerator) farklı hızlandırma programlarından geçti. Dünya çapında sektörün önde gelen firmaları ile stratejik partnerlik anlaşmaları imzaladı. Eylul 2020’de ve Aralık 2021’de iki adet melek yatırım alan firma çalışmalarına devam etmektedir.

  • Grizu-263

Teknofest 2019 yarışmacısı olan Grizu-263 takımı, tasarladığı ve gelecekte takım uydu projelerine deneysel ve eğitim amacıyla alt yapı sağlayacak olan Türkiye’nin ilk cep uydusunu SpaceX Falcon 9 roketi ile 13 Ocak 2022’de başarılı bir şekilde uzaya gönderdi.

Falcon 9 roketi firlatış videosu: https://youtu.be/tlWZ9QEDVG0

 

Teknofest Karadeniz 2022

Teknofest, bu yıl Karadeniz bölgemizde yer alan Samsun ilimizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. TEKNOFEST 2022 heyecanı, festival kapsamında gerçekleştirilecek “Teknoloji Yarışmaları” için açılan başvurular ile yaşanmaya başlamıştır. Toplumun her kesiminden binlerce gencin merakla beklediği ve ilgiyle takip ettiği TEKNOFEST Teknoloji yarışmalarına ilkokul seviyesinden ortaokul, lise, üniversite, lisansüstü ve mezun seviyesine kadar nitelikli binlerce teknoloji tutkunu hayallerini gerçekleştirmek için katılabilecektir. Her yıl bir önceki yıla göre daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı ve Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları olan TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları bu yıl 39 farklı kategoride düzenlenecek olup, yarışmalara başvuru için belirlenen son tarih 28 Şubat 2022’dir.

Gençlerin teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin arttırılması hedeflenerek bu alanlarda çalışan binlerce gencin projesine destek olmak için bu yıl ön eleme aşamasını geçen takımlara malzeme desteği sağlanacaktır. TEKNOFEST’te yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımlar ise 6 Milyon TL’nin üzerinde ödülün sahibi olacaktır.

30 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleşecek olan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’in kapıları tüm dünyaya açıktır. Festivalin bir parçası olmak isteyen teknoloji severler yarışmalar hakkında daha fazla bilgi almak ve yarışma başvurularını gerçekleştirmek için  https://teknofest.org/tr/competitions/ adresini ziyaret edebilirler.  39 farklı kategoride düzenlenen yarışlara Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören tüm öğrenciler ve mezunlar takım kurarak katılım sağlayabilirler.

Festival tüm pandemi önlemleri alınarak ziyaretçilere açık olarak gerçekleştirilecek olup pandemiye karşı alınan önlemleri uygulayan ziyaretçiler alana giriş yapabilecektir.

Yurtdışından katılım sağlayacak yarışmacılara belirli şartlar dahilinde aşağıdaki olanaklar sağlanmaktadır:

  • Malzeme Desteği İle Projelerini Hayata Geçirme Fırsatı

Binlerce gencin projesine destek olmak için ön eleme aşamasını geçen takımlara malzeme desteği sağlanmaktadır. 

  • Ulaşım / Konaklama Desteği

Finalist takımlara TEKNOFEST 2022 yarışmaları için ulaşım/konaklama desteği sağlanmaktadır. 

  • Ödüller

TEKNOFEST 2022’de yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımları 6 Milyon TL’nin üzerinde ödüller beklemektedir.

  • Eğitim Kampı Programı

Yarışmaların yürütücü kurumları ile finalist takımlara, projelerini destekleyecek çevrim içi eğitim programları düzenlenecektir.

  • Soru-Cevap Toplantıları

Yarışmaların yürütücü kurumları ile yarışmacılara projeleri, yarışma süreci, değerlendirme kriterleri ve süreci hakkında danışma kuruluna sorular yönlendirebildiği fikir alış-verişleri yapılabilen çevrim içi toplantılar planlanacaktır. 

  • Network Kazanımı

Katılımcılar, birçok firmaya ev sahipliği yapan TEKNOFEST’te firmaları tanıma ve alanında uzman kişilerle konuşma fırsatı bulabilmektedirler.

 

  İlkokul Ortaokul Lise Lisans ve Lisansüstü Mezun Girişim ve Özel Sektör
Yarışmalar
Akıllı Ulaşım Yarışması ok ok ok ok ok ok
Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması ok ok
Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması ok ok ok ok
Dikey İniş Roket Yarışması ok ok ok
Eğitim Teknolojileri Yarışması ok ok ok ok ok ok
Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması ok ok ok ok ok ok
Hack Karadeniz ok ok ok ok
Helikopter Tasarım Yarışması ok ok ok
Hyperloop Geliştirme Yarışması ok
İletişim Teknolojileri Yarışması ok
İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması ok ok ok ok ok ok
İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması ok ok
Jet Motor Tasarım Yarışması ok
Karma Sürü Simulasyon Yarışması ok ok ok ok
Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması ok
Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması ok
Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması ok
Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması ok
Model Uydu Yarışması ok
Pardus 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması ok ok ok ok ok ok
Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ok ok ok ok
Robotik Yarışmaları ok ok
Roket Yarışması ok ok ok ok
Sağlıkta Yapay Zeka Yarışması ok ok ok ok
Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması ok ok ok ok
Savaşan İHA Yarışması ok ok ok ok
Sürü Robotlar Yarışması ok ok ok
TAKE OFF Uluslararası Girişim Zirvesi ok ok ok ok
Tarım Teknolojileri Yarışması ok ok
Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması ok ok ok
Travel Hackathon ok ok ok ok
Turizm Teknolojileri Yarışması ok ok
Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması ok ok ok ok ok ok
Türkiye Drone Şampiyonası ok ok ok ok ok ok
TÜBA Doktora Bilim Ödülleri ok
Uçan Araba Yarışması ok ok ok ok
Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması ok ok ok ok
Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ok
Uluslararası İnsansız Hava Aracı Yarışması ok
Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması ok ok
Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları ok
World Drone Cup ok ok ok ok ok ok

 

Yarışmalarla ilgili detaylı bilgi için: https://teknofest.org/tr/competitions/

Önceki İnternet Sözcüğünün Yazım Biçimi-Eymen GÖRGÜLÜ
Sonraki TBD Heyeti TÜRKSAT Genel Müdürü Sayın Hasan Hüseyin ERTOK’u Makamında Ziyaret Etti

Benzer Yazılar

TBD Haberleri 0 Comments

TBD Bilişim ve Demokrasi Ödülleri Sahiplerini Buldu

TBD 33. Ulusal Bilişim Kurultayı (Bilişim’2016) “Bilişim ve Demokrasi” ana temasıyla 8-9 Aralık 2016 tarihlerinde Sheraton Ankara Hotel & Convention Centre’de gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından 15