TBD Merkez İcra Kurulu Çalışmaları-Dr. Aydın KOLAT

Sevgili TBD Bilişim Dergisi okuyucuları..

Kısa bir aradan sonra tekrar sizlerle birlikte olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz..

Biz TBD olarak bu arada boş durmadık, birçok etkinliğe imzamızı attık..

Ben bu sayımızda TBD Merkez İcra Kurulu yapılanmasını ve son 2 yılda yaptığımız çalışmalarımızdan bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum..

TBD Merkez İcra Kurulu; bir Başkan, iki başkan yardımcısı olmak üzere toplam 25 kişiden oluşuyor. Bu üyelerin seçimleri ve üyeliklerinin sürdürülmesi Merkez Yönetim Kurulu kararıyla gerçekleştiriliyor. Tüm üyelerimiz konularında deneyimli ve istekli kişilerden oluşuyor. Hepimiz gönüllülük esasına göre çalışıyoruz ama görevi üslendikten sonra da sorumluluklarımızı sonuna kadar profesyonelce takip ediyoruz. Her yılın başında, o yıl yapmayı planladığımız projelerin tartışıldığı bir toplantı yapıp, buna göre ana konu başlıklarımızı belirliyoruz ve bu konular doğrultusunda hizmet verecek “odak eksenlerimizi”, sorumlularını ve destek verecek üyelerimizi belirliyoruz. Ülke gereksinimlerine veya küresel gelişmelere göre her yıl yeni Odak Eksenleri oluşturulabildiği gibi, sürdürülebilir ve uzun soluklu projelerde Odak Eksenlerimiz birkaç yıl da hizmetlerini sürdürmeye devam edebiliyor.

Örneğin 2020-2021 yıllarındaki odak eksenleri şöyle belirlenmişti:

  1. TBD Kurumsallaşma odak ekseni
  2. Dijital Türkiye Endeksi masası
  3. Ulusal veri strateji ve politikası odak ekseni (yönetim ve uygulama)
  4. Dijital vatandaş odak ekseni
  5. Yerli ve milli teknolojiler odak ekseni
  6. Siber güvenlik odak ekseni
  7. Ulusal Politika /strateji belirleme odak ekseni
  8. Dijital Türkiye (Dijital toplum) odak ekseni
  9. Dijital ekonomi ve finans odak ekseni

Projelerimize destek sağlamak amacıyla bir de TBD Sektör İcra Kurulu’nu oluşturduk. Bu kurula her konuda teknik destek vermek isteyen uzmanlar üye olabiliyor. Böylece çeşitli konularda uzmanların olduğu bir teknik destek havuzumuzu oluşturmuş olduk ve her geçen gün yeni teknik beceriler bu havuza eklenmeye devam ediyor. Bu sayede, yeni bir proje başlarken öncelikle bu teknik havuzumuza başvuruyoruz ve onların görüşleri doğrultusunda projelerimizi yönetebiliyoruz. Bu arada Sektör İcra Kurulumuza üye olmayı arzu eden, bu sayede TBD projelerinden anında haberdar olmak ve bunlara destek vermek isteyen herkesi üye olmaya davet ediyoruz. Üye olmak için [email protected]  ile iletişime geçmeniz yeterli oluyor. Gereken işlemleri biz daha sonra sizlerle konuşarak hallediyoruz..

TBD Merkez İcra Kurulu olarak, TBD’nin ana ilkeleri doğrultusunda vizyoner projeler geliştirmeye odaklandık. Üzerinde çalıştığımız projelerin halkımız üzerinde mutlaka farkındalık yaratacak konular olmasını istiyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle gelecekte nasıl bir davranış sergilememiz gerektiğine dikkat çekerek bugünden alınması gereken önlemleri kamuoyu ile paylaşmaya ve onları bilgilendirmeyi ana misyonumuz olarak görüyoruz. Gerçekleştireceğimiz projelerden ülke stratejisinin oluşturulmasına yönelik olanlar ile geniş kitleleri ilgilendiren projelere öncelik veriyoruz. Tüm çalışmalarımızın mutlaka çözüm önerileri içermesine özel gayret harcıyoruz. Her çalışmamızda o konu ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlamayı ve bu raporu ilgili Devlet Kurumları, Üniversiteler, Özel sektör ve STK karar vericileri ile paylaşmayı hedefliyoruz.

Genellikle projelerimizi oluştururken, o konuda uzman olan kişilerle geniş tabana yayılmış bir çalıştay yaparak çalışmalarımıza başlıyoruz. Konu hukuksal, sosyokültürel, sosyoekonomik, insan yaşamına etkileri vb boyutlarını da içerecek şekilde geniş bir perspektifte tartışıldıktan sonra yapılacak derinlemesine çalışmalarla sonuca ulaşmayı tercih ediyoruz.

Genellikle projelerimizi 3 ana boyutta oluşturuyoruz..

  1. Her yıl tekrar edebilecek ve en az yılda bir kez sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak projeler,
  2. Konunun önemi nedeniyle o yıl içinde ve bir kere yapılarak kamuoyu ile paylaşılması gereken çalışma konuları,
  3. Güncel gereksinimlerden ortaya çıkan, gerek kamu kurumlarından gerek özel sektör veya üniversitelerden gelen istek üzerine yapılacak çalışmalar.

2020 ve 2021 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz ve çalışmalara devam ettiğimiz birkaç projemizi sizlerle paylaşmak isterim.

  • Dijital (Sayısal) Türkiye Endeksi çalışmaları
  • Türkiye’de Yapay Zekânın Gelişimi için Görüş ve Öneriler –Kavramsal Rapor
  • İnsan ve Teknoloji Toplantıları
  • Anlık İleti Hizmetleri Değerlendirme Raporu
  • Quantum sonrası Kriptoloji Çalışmaları
  • Yerli Milli Bilişim Endüstrisi çalışmaları

 

Bu sayıda sizlere TBD Merkez İcra Kurulu yapılanması ve projeleri ile ilgili genel bir bilgi vermeye çalıştım. Bundan sonraki TBD Bilişim Dergisi’nin her sayısında TBD Merkez İcra Kurulumuz tarafından gerçekleştirilen bir projeyi tanıtmaya çalışacağız..

Sevgiyle kalın..

Dr. Aydın KOLAT

TBD Merkez İcra Kurulu Başkanı

Önceki İnternet’in Öyküsü: Geçmişten Günümüze-Eymen GÖRGÜLÜ
Sonraki TBD, Avrupa Bilişim Dernekleri Konseyi (CEPIS )’ndeki çalışmalara aktif katılım sağlıyor-Serap Bilgiç AKTEPE

Benzer Yazılar

Konuk Yazarlar

Suudi Arabistan’ın Gelecek Projesi: NEOM

Buğra Ayan Mühendis Yazar 17.01.2018 2017, Suudi Arabistan’ın bol bol dünya gündeminde yer aldığı bir yıl oldu. Saray içi çekişme dedikoduları, yolsuzluk operasyonları derken ülke yepyeni bir projeyle teknoloji gündemine