Kutup Araştırmalarının Koordinasyonu TÜBİTAK MAM KARE’de

Kutup Araştırmalarının Koordinasyonu TÜBİTAK MAM KARE’de

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda düzenlenen TÜBİTAK 5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla 30 Kasım 2021 tarihinde düzenlendi.

Disiplinlerarası çalışmanın önemine vurgu yapılan TÜBİTAK 5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’nda; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy’un açılış konuşmasının ardından Bakan Mustafa Varank kürseye geldi. Kutupların dünyanın geçmişine dair önemli izler taşıdığına dikkat çeken Varank, “Doğal bir laboratuvar hüviyetindeki bu bölgeler dünyanın dününe de bugününe de ışık tutabiliyor. Bu sebeple neredeyse her disiplinden bilimsel araştırmalara ev sahipliği yapıyor” dedi. Türkiye’nin 1995 yılında Antarktika Anlaşmasına ‘Danışman Olmayan Ülke’ statüsünde dahil olduğunu hatırlatan Varank, “Hedefimiz; ‘Danışman Ülke’ statüsü kazanarak beyaz kıtanın geleceği hakkında söz sahibi olabilmek. ‘Danışman Ülke’ olmak için sağlanması gereken kriterlerin başında bölgenin araştırılması konusunda yapılan faaliyetler geliyor. İşte bu amaçla, ilki 2017 yılında olmak üzere kıtaya 5 Bilim Seferi düzenledik. 2019 yılında geçici üssümüzü faaliyete geçirdik. Meteoroloji istasyonumuzun ve 3 küresel uydu konumlandırma istasyonunun kurulumunu yaptık. 2022 yılında gerçekleştirilecek 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferinin hazırlıkları sürüyor” açıklamasını yaptı.

Kutup alanındaki 30 projeye 6 milyon liranın üzerinde kaynak aktarıldı

Sahadaki faaliyetlerin yanında, projenin kurumsal bir yapıda yürütülmesini için TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün (KARE) kurulduğunu kaydeden Bakan Varank, “Kutup araştırmalarından sorumlu ulusal yapı olarak görev yapan KARE, Türkiye’nin bu alandaki faaliyetlerini koordine ederek kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlıyor. KARE marifetiyle kutup araştırmaları için kritik önemi haiz birçok proje ve faaliyet yürütüyoruz. KARE, uzay araştırmaları alanında Türkiye Uzay Ajansı ile; deniz araştırmaları konusunda da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile çalışmalar yapıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, ASELSAN, HAVELSAN gibi ülkemizin nadide kurumları da KARE iş birliğiyle kutuplara ulaşıyor. Bunların yanında uluslararası iş birliklerimiz de her geçen gün artıyor” açıklamasını yaptı. Kutup alanındaki 30 projeye TÜBİTAK ARDEB çağrıları kapsamında bugüne kadar 6 milyon liranın üzerinde kaynak aktarıldığının altını çizen Varank, “Kutup Araştırmaları Enstitümüz 30 farklı projenin tamamlanması için teknik destek sağladı. Bu projeler sayesinde Türk bilim insanları tarafından 80 bilimsel yayın ve 30’u lisansüstü olmak üzere 50’nin üzerinde tez yapıldı” dedi.

Salgın hastalıkların benzerlerine hazırlı olmalıyız

Prof. Dr. Hasan Mandal konuşmasında, mevcut sorunlara bilimsel boyutuyla yaklaşma ve değerlendirmenin önemli olduğunu vurgulayarak “Birkaç yıl öncesinde Kutup noktasında baktığımızda daha farkındalık odaklı bir süreç görüyorduk. Fakat yaşamış olduğumuz süreçte özellikle iklim değişikliğiyle beraber bu hususları bir farkındalıktan daha ziyade zorunluluk olarak görmeliyiz. 2021’in başında Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Risk Haritasına baktığımızda hem gerçekleşme olasılığını hem de gerçekleştiğinde yüksek etki yaratacak alanları görüyoruz. Yalnızca Türkiye için değil tüm dünya geneli için konuştuğumuzda, şu an yaşıyor olduğumuz salgın hastalıkların benzerlerine ne yazık ki gelecek 10 yıl içerisinde de hazırlıklı olmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı. Prof. Dr. Mandal, “Oluştuğu takdirde yüksek etki bırakacak konulara geleneksel bilim anlayışıyla çözüm getiremeyiz. Geleneksel bilim anlayışından kasıt, tek bir disiplinle sınırlı, sadece o disiplinin derinliğine inen bir yaklaşım. Bu yüzden yeni bir yaklaşım gerekli. Bunun için daha yenilikçi bilim anlayışına ihtiyaç var. Fiziki Bilimler, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Canlı Bilimleri, Yer Bilimleri gibi konunun tüm bileşenleriyle birlikte ele alınıyor olması önemli” şeklinde konuştu.

Önceki Sunuş (Ocak Sayısı)
Sonraki 14. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı (ISC TURKEY)

Benzer Yazılar

Sektör Toplantı ve Haberleri
Sektör Toplantı ve Haberleri