Yeni Sayısal (Dijital) Çağ (The New Digital Era) / Eric Schmidt, Jared Cohen

Yeni Sayısal (Dijital) Çağ (The New Digital Era) / Eric Schmidt, Jared Cohen

YAYINLAR VE YORUMLAR

Teknoloji ile ilgili kitapların temel sıkıntısı çok çabuk eskimeleridir. Hele internet ve bilişim teknolojileri ile ilgili olanlarının ömürleri, tüm yaşamlarını bir güne sığdıran Mayıs sinekleri gibi 2-3 yıl ile sınırlı kalmaktadır.

Ancak içlerinden birkaç tanesi bu sınıflandırmadan sıyrılıp kalıcı olmayı başarabilmektedir. Bunlardan biri de Google firmasının en üst düzey yöneticiliğini yapmış olan Eric Schmidt ile ABD Dış İlişkiler Konseyi’nde Yardımcı Kıdemli Araştırmacı olarak görev de yapan Jared Cohen’in yazarlığını yaptığı “Yeni Dijital Çağ” adlı kitaptır.

Kitabın ilk basımı 2012 yılında yapılmış ve içeriği 2013 yılında genişletilmiştir. Türkçe çevirisi ise 2014 yılında basılan kitapta, internet ve taşınabilir (mobil) teknolojinin gelişimi ile ilgili ilginç kehanetlerde bulunulmuş. Daha ilginci ise bu kehanetlerin büyük bir bölümünün, aradan geçen 10 yıla yakın bir zaman içerisinde gerçeğe dönüşmüş olması… İnsan bunların gerçeğe dönüşmüş çok iyi bir öngörü mü yoksa iyi kurgulanmış bir planın önceden ifadeleri mi olduğu konusunda şaşkın ve kararsız kalıyor:

  • Gelecekte, bu tür mesajların altı saat veya altı saniye boyunca herkese açık olup olmadığı önemli olmayacak; elektronik mürekkep elektronik kâğıda değer değmez hiç silinmeyecektir.
  • Genel olarak, güvenlik mantığı her zaman gizlilik endişelerinin önüne geçecektir.
  • İnternette silme düğmesi yoktur ve gizliliğinizi kaybetmek kolaydır.
  • Tahmine dayalı çözümleme (predictive analytics); istatistik, veri madenciliği ve bilgisayar modellemenin kesiştiği noktada genç bir çalışma alanıdır. Özünde, gelecek hakkında faydalı tahminlerde bulunmak için verileri kullanır.
  • Sektördeki bazıları, anahtar kelime dizilerini kaydeden konuşma tanıma yazılımı veya bilinen teröristleri tanımlayan yüz tanıma yazılımı kullanımına kadar götürebilirler.
  • Ebeveynlerin … çocuklarının çevrimiçi olarak fiziksel geleceklerine zarar verebilecek hatalar yapmamalarını sağlamak için daha fazla dahil olmaları gerekecek.
  • Ebeveynler, çocuklarının internette yaptıklarının neden olduğu itibar zararına karşı bir sigorta poliçesi çıkarabilir.

Çok ilginç bilgiler ve tüm dünyadan şaşırtıcı örnekler ile yerinde ve yüz yüze görüşmelerle bezenmiş olan “Yeni Dijital Çağ”, teknoloji hakkında yazılmış “en politik” kitaplardan birisi gibi duruyor. Özellikle geleceğe yönelik öngörü ve değerlendirmeler “çok iyimser”den “en karamsar”a değin oldukça geniş bir yelpazede ifade bulmaktadır.

Kitabın kapağındaki “İnsanların, Ulusların ve İş Dünyasının Geleceğini Yeni Baştan Şekillendirmek ” alt başlığı ile içeriğinde yer alan; “Kimlik, Vatandaşlık ve Raporlamanın Geleceği”, “Devletlerin Geleceği”, “Devrimlerin Geleceği”, “Terörizmin Geleceği”, “Çatışma, Savaş ve Müdahalenin Geleceği” ve “Yeniden Yapılanmanın Geleceği” başlıkları, kitabın ne denli çarpıcı görüş ve öngörüler ile dolu olduğu hakkında yeterli ipucunu verecektir…

 

Mehmet Ali İnceefe

TBD İcra Kurulu Başkan Yardımcısı

 

Önceki Terim Türetme Süreci ve Bazı Düşünceler
Sonraki 2040’a Ne Kaldı? Bir Fütüristin Gözüyle “Gelecek, DR. Mustafa Aykut, Kitap Tanıtımı

Benzer Yazılar

M. Ali İNCEEFE

Yayınlar ve Yorumlar: Endekslerle Türkiye Ekonomisi

Endekslerle Türkiye Ekonomisi / Prof. Dr. S. Burak Arzova, Prof. Dr. Ahmet Atakişi ve Utku Ekmekçi 6