2040’a Ne Kaldı? Bir Fütüristin Gözüyle “Gelecek, DR. Mustafa Aykut, Kitap Tanıtımı

Gelecek konusunda, özellikle de Covid-19 salgını ile öngörülenden daha hızlı tanışacağımız yakın gelecek konusunda yazılmış, Fütürüzmi (Gelecekçilik) anlatan değerli bir kaynak. Bugüne kadar yurtdışı kaynaklı kitapları önerenlere seçenek olan, içimizden birinin yazdığı bir kaynak.

Dr. Mustafa Aykut kitabında yakın gelecekte yaşamımızda olabileceklerin yanı sıra yaşamımızdan çekilecek olgulara da yer vermiş.

“… Avukatlık, yargıçlık, kasiyerlik, şoförlük, tezgâhtarlık, çağrı merkezi operatörlüğü, kütüphanecilik, fabrika işçiliği, tercümanlık, sekreterlik, saat tamirciliği, otopark kâhyalığı, valelik, resepsiyonistlik, öğretmenlik, iş makinesi operatörlüğü, bankacılık, askerlik, güvenlik elemanlığı, kuryelik, garsonluk, çiftçilik, noterlik, tapu memurluğu, emlak komisyonculuğu ve başka onlarca meslek yerini yapay zekâya ya da robotlara bırakacak.”

          “… Olmayacak ve 2040’lara kalmayacak bunca şey varsa, peki o yıllarda neler olacak? Robotlar, insan ve yük taşıyan dronlar, sürücüsüz araçlar, uçak hızında giden trenler olacak. Giyilebilir teknolojilerle artırılmış insanlar olacak. Kuantum bilgisayarlar olacak. Her nesnenin sensörü olacak, internete bağlanabilecek. Beyin ile bulut bellek arasında doğrudan iletişim olacak. Herkesin cebinde gen haritası olacak. Modacıların tasarladığı bebekler olacak. İnsanların sanal ikizleri olacak. […]”

          “Kitabın bütününde fütürizmin felsefesini oluşturan ‘olumlu gelecek’ düşüncesi hep canlı tutulmaya çalışıldı. Hollywood filmlerindeki distopik geleceği boş verin. Gelecek bugünden daha iyi, daha güzel, daha keyifli olabilir. Ama bu, yine biz insanların elinde.”

Nemesis Kitap tarafından Eylül 2021’de yayımlanan kitap 247 sayfadır.

Dr. Mustafa Aykut

8 Şubat 2018 tarihinde Fütüristler Derneği[1] Başkanlığı’na seçilen Mustafa Aykut, 2006 yılından itibaren başkan olduğu tarihe dek dernekte farklı sorumluluklar üstlendi. Profesyonel çalışma hayatına öğretim görevlisi ve bilimsel araştırmacı olarak başladı. 1989 yılında yurtdışında çalışmaya başlayarak Alcatel ve Ericsson firmalarının Ar-Ge merkezlerinde GSM ve 3G teknolojilerinin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesinde aktif görevler üstlendi. ITU ve ETSI’de dahil olmak üzere teknoloji standartlarını belirleyen uluslararası kurumların çalışma gruplarında yer aldı. Dr. Aykut, 2003 yılında Türkiye’ye dönerek, Turkcell’e katıldı ve şirketin Ar-Ge Bölümünü kurup yönetti. GSM Association’da İcra Kurulu üyesi, Sağlık Politikaları Çalışma Grubu Başkanı ve Regülasyonlar Danışma Kurulu üyesi olarak hizmet verdi. Beş dönem GSMA Yönetim Kurulu’nda gözlemci görevini icra etti. ETNO yönetim kurulu üyesi olarak Avrupa Telekom sektörünün politikalarının belirlenmesine katkı verdi. SAMENA Telekom Konseyi Regülasyon Stratejileri ve Politikaları başkanlığı yaptı. Yurtiçi ve yurtdışı pek çok etkinlikte konuşmacı olarak ‘Geleceğin Teknolojilerini anlattı, üniversitelerde dersler verdi. Halen Turkcell’de Yönetim Kurulu ve CEO’ya İleri Teknolojiler Danışmanlığı’nın yanısıra İstanbul Galata Üniversitesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak ders veriyor. 2000’li yılların başında Almanya’da UTA (Union Türkischer Akademiker) Başkanı olarak görev alan Mustafa Aykut’un, Foresight Educators Group, the Association of Professional Futurists (APF) ve World Futura Society üyelikleri sürmektedir. 2020 yılında HundrED Academy üyeliğine seçildi. Dünyadaki fütüristlerin bir araya geldiği The Millennium Project adlı düşünce kuruluşunda Türkiye’yi temsil etmektedir. Bilgi Ekonomisi Derneği ve İTÜ ETA Vakfı Yönetim Kurulu üyesidir. Mustafa Aykut’un ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden lisans, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği Bölümü’nden yüksek lisans ve doktora dereceleri vardır.

İ.İlker TABAK

Yayın Kurulu Üyesi

[1] https://futurizm.org/

Önceki Yeni Sayısal (Dijital) Çağ (The New Digital Era) / Eric Schmidt, Jared Cohen
Sonraki TBD Heyeti, T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. İbrahim Semizoğlu’nu Makamında Ziyaret Etti

Benzer Yazılar

İlker Tabak - Simge

Sıçramalar

    9