Netaş Kamudan Sorumlu Satış Direktörü Ertunga Sezer: “Dijital Türkiye hedefi için biz de tüm gücümüzle çalışıyoruz”

Ertunga Sezer; “50 yıl önceki kuruluşumuzdan bu yana ülkemizi günün en ileri teknolojisine entegre ederek geleceğe hazırlamak üzere çalışıyoruz. Bir yandan kamudaki verimliliği ve vatandaşların yaşam kalitesini artıracak projeleri hayata geçirirken, bir yandan da kamu ve özel sektörde bilgi güvenliğini tesis etmek siber tehditlere karşı uçtan uca çözümler sunuyoruz” dedi.

 Arzu Kılıç

Türkiye’nin en köklü bilişim şirketlerinden birisi Netaş.

 50 yıldır bilgi ve iletişim teknolojilerinde derinleşerek Türkiye’nin dijital dönüşümüne, modernizasyonuna öncülük eden, Türkiye’nin kendi teknolojisini üretmesi için Ar-Ge ve inovasyon alanlarındaki çalışmaları ile sektörün lideri olan Netaş Türkiye’nin BT alanında en gelişmiş Ar-Ge kapasitesine sahip.

 Türkiye’nin dijital dönüşümü için finans, telekom, sağlık, enerji, spor, eğitim, kamu, savunma gibi alanlarda akıllı çözümler uygulayan Netaş dünya çapında iddialı projelerin de mimarı.

 Bu yıl 50. yaşını kutlayan Netaş Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi arasında sistem entegratörü, yazılım ihracat ve ArGe yatırımları kategorileri de dahil olmak üzere 7 dalda birinci sırada yer alıyor.

 Netaş’ın Kamudan Sorumlu Satış Direktörü Ertunga Sezer Bilişim Dergisi okurlarımız için sorularımızı yanıtladı.

Sezer; “Netaş olarak biz, e-devlet platformu için yazılım ve sistem geliştirme alanında bilişim çözümleri sağladık. Vatandaşların e-devlet platformuna kolayca ulaşabilmeleri için 86 noktaya kiosklar konumlandırdık,” dedi.

Kurumlar, tehdidin saldırıya dönüşmesini beklemeden, tehditleri tespit edecek proaktif bir yaklaşım sergileyen siber savunma yöntemlerini benimseyip doğru araçları kullanarak bu tehditleri bertaraf edebilirler diyen Sezer, siber tehdit ve saldırılar, tüm sektörlerden kurumları etkilediğinden, bu alanda yetişmiş insan gücünün yetersiz kaldığını açıkladı.

 Sezer, vatandaşlara sundukları hizmetlerin dijitalleşerek daha kolay erişilir hale getirilmesi sürecinde sundukları; E-Nüfus Projesi, Fatih Projesi, SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) projesi, AFAD için yürütülen AYDES (Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi Projesi), İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri AŞ. (İSBAK) hakkında bilgi verdi.

Ertunga Sezer Yozgat ve Adana Şehir hastanelerinin veri merkezleri ve BT altyapılarını tasarlandıklarını da aktardı.

 Kamu Bilişim Platformu’nun katılımcılarından biri olarak, kamunun dijitalleşmesi ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı’ndaki bilgi toplumu politika, hedef ve stratejileri çerçevesinde; bakanlığın ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerekli iş birliği ve koordinasyonu sağlayarak e-devlet hizmetlerinin kapsamını genişletme kararı uyarınca Netaş, vatandaşlara sunulan hizmetlerin dijitalleşerek daha kolay erişilir hale getirilmesi sürecinde gerekli altyapı ve yazılım çözümleri sunuyor.

86 noktaya kiosklar konumlandırdık

Bu kapsamda Netaş olarak biz, e-devlet platformu için yazılım ve sistem geliştirme alanında bilişim çözümleri sağladık. Vatandaşların e-devlet platformuna kolayca ulaşabilmeleri için 86 noktaya kiosklar konumlandırdık.

Bunun yanı sıra, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Türksat ile yürütülen KKTC e-devlet projesi kapsamında E-Nüfus Projesi ve tüm nüfus kayıtlarının sayısal ortama aktarılması tamamlanarak vatandaşlara elektronik kimlik dağıtımı imkânı sağlandı.

MEB’in Fatih Projesi kapsamında dokuz bine yakın okulun yerel alan ağı kurulumunu gerçekleştirerek okul ortamında öğretmen ve öğrencilerimizin eğitim dokümanlarına ve sosyal bilgi ihtiyacına elektronik ortamda erişimlerini sağlıyoruz.

Adalet Bakanlığı için gerçekleştirdiğimiz, SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) projesi kapsamında, 600 mahkeme binası, 3 bin mahkeme salonu ve 550 cezaevini video konferans sistemiyle birbirine bağladık.

Öte yandan, AFAD için yürütülen AYDES (Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi Projesi) kapsamında, bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarının elektronik ortamda takip edilebildiği, coğrafi bilgi sistemi tabanlı bir karar destek sistemi geliştirdik.

Kent yaşamının kalitesini artıran akıllı şehir sistemlerinin, dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul’a hizmet verebilmesi için İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri AŞ. (İSBAK) ile, ortak çözüm projelerinin geliştirilmesi amacıyla bir iş birliği protokolü imzaladık.

Bunlara ek olarak Yozgat ve Adana Şehir hastanelerinin veri merkezleri ve BT altyapıları bizim tarafımızdan planlanarak tasarlandı. Başarılı şekilde hizmete giren bu iki büyük hastanede bu altyapının işletme hizmeti de beş yıl süreyle Netaş mühendisleri tarafından verilecek

 Kamuda dijital dönüşümün ilerlemesinin hem kamudaki verimliliği hem de tüm vatandaşların yaşam kalitesini artıracağı aşikâr. Tüm dünyanın birbiriyle yarıştığı bu alanda atılması gereken adımlar için biz de tüm birikimimiz ile çalışıyoruz.

 -Günümüzde Siber Güvenlik alanında tehditler gün geçtikçe artıyor. Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 -Yeni nesil güvenlik tehditleri, siber savunmada yeni yaklaşımları gerektiriyor. Bir süre önceye kadar kısıtlı olarak savunma sektörünün vazgeçilmezi olan siber güvenlik, internetin ve akıllı telefonlar gibi çevrimiçi çalışan cihazların yaygınlaşarak hayatımıza girmesiyle, bireysel olarak kişisel bilgilerimizi korumak için olduğu kadar kamu kurumları açısından da büyük önem kazandı.

Zararlı yazılımlar, siber casusluk, ücret sahtekârlıkları ve veri sızdırmalar (milyonlarca kişinin kredi kartını ve kişisel bilgilerini çalma), günümüz tehdit evreninde en çok karşılaştığımız tehditlerden sadece birkaçı. Bu tehditler, günden güne daha sofistike bir hal alıyor. Bu nedenle, kurumların birlikte hareket ederek güvenlik olay bilgilerini paylaşmaktan çekinmemesi gerekli. Kurumlar, tehdidin saldırıya dönüşmesini beklemeden, tehditleri tespit edecek proaktif bir yaklaşım sergileyen siber savunma yöntemlerini benimseyip doğru araçları kullanarak bu tehditleri bertaraf edebilirler.

Günümüzde iletişime dayalı çözümlerin sağladığı yepyeni yetenekler, alışkanlıklarımızı kökten değiştirdi bile. Her an internet erişimine sahip ve gelişmiş uygulamalar çalıştıran cihazlarımız, ofis alışkanlıklarımızı ve tecrübelerimizi yanımızda taşımamızı sağlıyor. Bu bağlantılı dünyada, güvenilir bir sistem entegratörüyle çalışılarak, doğru tespit edilen ihtiyaçlara binaen inşa edilen mimarisi doğru ve güvenli yapılmış ağ sistemleri hem tasarruf sağlıyor hem de rekabet gücünü artırıyor. Dolayısıyla, burada seçimler hayati rol oynuyor.

Türkiye’nin Bir Numaralı Sistem Entegratörü Netaş

Türkiye’nin bir numaralı sistem entegratörü olarak Netaş, bu konudaki hizmetlerin tümünü uçtan uca, eksiksiz ve etkili bir şekilde müşterilerine sunuyor. ArGe çalışmalarımız arasında, VoIP, web ve nesnelerin interneti güvenliği, telekom sahtekarlık (toll ve trafik fraud) uygulamaları, büyük veri ağ ve uygulama seviyesi güvenlik analitiği, mobil cihazlarda zararlı yazılım analizi, itibar tabanlı güvenlik operasyon merkezi gibi teknolojilerin geliştirilmesi yer alıyor. Değişen teknoloji ve trendleri yakından takip ediyor ve ihtiyaçları en iyi karşılayan en güncel çözümleri geliştiriyoruz. 800’e yakın mühendisten oluşan güçlü bir ArGe kadromuz var. ArGe merkezimizle Siber Güvenlik konusunda CMMI 3. olgunluk seviyesi sertifikası alarak, bu alandaki katkılarımızın kalitesini dünya standartlarında belgelemiş olduk.

Türkiye’de Siber Güvenlik Elemanı ihtiyacı çok fazla. Bu ihtiyaç kısa sürede giderilebilecek mi?

-Siber saldırılar ve yöntemleri evrim geçirdiğinden, sürekli olarak yeni tipte veya daha güçlü saldırılara tanık oluyoruz. Bu da, marka ve kurumların itibar ve ekonomilerini olumsuz etkileyen saldırılara kendi kaynaklarıyla karşı koyabilmelerini imkânsız hale getiriyor.

Bu aşamada bir diğer zorluk da siber güvenlik alanında yetkin kadroların istihdamı. Siber tehdit ve saldırılar, tüm sektörlerden kurumları etkilediğinden, bu alanda yetişmiş insan gücünün yetersiz kaldığı görülüyor. Dolayısıyla bazı kurumlar, orta ya da uzun vadede kendi kadrolarına yatırım yapma yolunu seçiyorlarsa da, bu yatırım hem tüm sektörler için anlamlı değil, hem de kısa vade ihtiyaçlara yanıt vermiyor.  Bu noktada, siber güvenlik alanında uzmanlaşmış kuruluşlardan siber güvenlik hizmeti almak en etkin çözüm olarak ortaya çıkıyor.

Netaş Siber Güvenlik Operasyon Merkezi

Siber güvenlik hizmetini dışarıdan alma yolunu seçen kurumların tercih ettikleri birçok enstrümandan biri de Netaş Siber Güvenlik Operasyon Merkezi. Netaş, aktif olarak güvenlik durum takibi ihtiyacı bulunan kurumların BT altyapılarının kesintisiz izlendiği ve saldırı/tehdit durumunda gerekli müdahalenin gerçekleştirildiği komuta kontrol merkezi ile müşterilerinin güvenlik analiz ve korelasyonlarının tek merkezden tecrübeli ve yetenekli personeliyle 7/24 zamanlama esasına göre gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bu operasyon merkezinde siber olayların sürekli olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve alarm oluşturulması ile iş sürekliliği, siber tehdit istihbarat analizi gibi süreçler uygulanıyor. Standart ağ güvenliği çözümleri Yeni Nesil Güvenlik Duvarı, Saldırı Tespit/Önleme Sistemi (IDS/IPS), Uzaktan Güvenli Erişim (SSL VPN), İçerik Filtreleme, e-Posta/İnternet Antivirüs Ağ Geçitleri’nin (AVGW) yanı sıra DDoS Önleme, Merkezi İz Toplama, Olay İlişkilendirme ve Alarm Üretme Sistemleri (SIEM) gibi yeni teknoloji bileşenleri de sunuluyor.

Son olarak TBD’nin gelenekselleşen etkinliklerinden birisi olan “19. Kamu Bilişim Platformu” etkinliği ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?

-50 yıl önce kurulduğundan bu yana ülkemizi günün en ileri teknolojisine entegre ederek geleceğe hazırlamak üzere çalışıyoruz. Ülkemizin kalkınması için de bunu ancak sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla yapmamızın anlamlı olduğuna inanıyoruz.

Açık platformlar oluşturarak inovatif fikirleri besleme yaklaşımını benimseyen bizler, kamunun dijital dönüşümü için üzerinde çalıştığımız projelerde kamunun çeşitli segmentleriyle her fırsatta bir araya geliyoruz.

Üyesi olduğumuz ve çalışmalarına her tür desteği sunduğumuz TBD’nin, kamu ve akademinin temsilcileriyle bilişim sektörü temsilcilerini bir araya getiren bu etkinliğinin de, ülkemizin kalkınması için önemli rol oynadığına inanıyoruz.

Bu yıl ana teması ‘Dijital Devlet’ olarak belirlenen Kamu-BİB’19 etkinliğinde, “e–devlet”, “KamuNet”, “Kamuda Büyük Veri”, “Kamuda Bulut Bilişim”, “Kamuda Siber Güvenlik”, “e–Sağlık”, “Bilişim ve Yazılım Sanayi”, “e-Türkiye”, “Dijital Dönüşüm” konularında kamu, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelerek görüş alışverişi yapma fırsatı yakaladık. Yeni teknolojilerin uygulama politikaları ve biçimlerinin yanı sıra bilişim sektörünün geleceğini tüm yönleriyle görüştük.

Hükümetin eylem planında da var olan ‘Dijital Türkiye’ hedefi için biz de tüm gücümüzle destek olacağımızın sözünü verdik.

Önceki Türk Telekom’a Bilişim Teknolojileri Mimarisi Mükemmeliyetinde Dünya Birinciliği
Sonraki SHIELD 2017 Konferansı, Dijital Dönüşümde Kilit Rol Oynayacak Siber Güvenliğin Geleceğine Işık Tuttu

Benzer Yazılar

Röportajlar 0 Comments

BM-CEPA Üyesi ve TODAİE Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir ile Söyleşi

BM- CEPA Üyesi ve TODAİE Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir: BM Kamu Hizmet Ödüllerine İlgi Ülkemizde UYAP’ın Başarısı ile Arttı… 137