I.Dijital Dönüşüm Teknolojileri ve Standartları Zirvesi Gerçekleşti
8 Ocak 2019 tarihinde TSE’de gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmasını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kaçır, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ve TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe yaptı. Genel Başkan Aktepe, teknolojik bağımsızlık için sorumluluk almalıyız diyerek “Dijital Türkiye’nin zamanının geldiğine inanıyoruz” dedi.
“BİLİŞİMDE İTHALAT FAZLALIĞININ AZALMASI İÇİN YERLİLİK VE MİLLİLİK GEREKLİ”
Bilişimde ithalat fazlalığının azaltılması için yerliliğin ve milliliğin önemine vurgu yapan Genel Başkan Aktepe, “TBD olarak biz, ülkemizde yerli ve milli yazılımların üretiminin artmasını, kamu kurumlarının yerli yazılımı tercih etmesini ve yazılımda milli ve yerli kavram karmaşalarının son bulmasını amaçlıyoruz. Bir yandan bunun önemini yıllardır savunurken diğer yandan da bilişim ekosisteminin gelişimi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bilişimde uzun yıllar önce başlatılan ve önemle savunduğumuz ‘yerlilik ve millilik’ hamlelerinin gerçekleşmesi için kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Siber güvenlik başta olmak üzere, yüksek katma değerin oluşturulması gerektiğini vurguluyoruz” diye konuştu.
“TÜM SEKTÖRLERDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÖNCELİĞİMİZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Bilişim Derneği’nin teknoloji terimlerinin Türkçeleştirilmesi konusunda sürdürdüğü çalışmaların dijital dönüşümün yerleştirilmesi için çok önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Kacır, toplumun her kesiminde karşılık bulan Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde, Dijital Dönüşüm ve Standartları olgusunu önemli bir bileşen olarak değerlendirdiklerini dile getirdi.
Kacır, yerli ve milli imkanlarla özgün teknoloji üretiminin; tam bağımsızlığı sağlamak ve yüksek teknolojiye sahip olma bakımından Milli Teknoloji Hamlesi’nin temelini oluşturduğunu kaydetti. Son dönemde teknolojide öncü ülkelerin ‘teknolojinin, ekonominin hakimiyetinin standartlarını belirleme’ yarışını başlattığına işaret eden Kacır, “Burada bu paradigmaya hakim ülkelerin, dijital dönüşüm yaklaşımlarını pazarlarken aslında kendi kurallarını kendi standartlarını yaygınlaştırarak teknoloji hegemonyası oluşturmaya çalıştıklarının farkında olmamız lazım. Biz ise kendi yol haritamızda ilerlemeliyiz. Bu yarış yeni dünya düzeninde belirleyici oluyor. Kendi teknolojimizin kurallarını ve standartlarını belirlemeliyiz ancak bu şekilde ekonomik hedeflerimize ulaşabilir ve bugünün dünyasında tam bağımsızlıktan söz edebiliriz” ifadelerini kullandı. Tüm sektörlerde dijital dönüşümün gerçekleşmesini öncelik olarak belirlediklerini kaydeden Kacır, sözlerine şöyle devam etti:
“Dijital dönüşümün Kamu, STK’lar ve özel sektör gibi paydaşların müşterek gayretleriyle birlikte gerçekleştirileceğine inanıyorum. Bu bakımdan TSE ile Türk Bilişim Derneğinin işbirliğini önemsiyorum. Katma değer üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyetimizin artması için kritik öneme sahip dijital dönüşümü doğru adımlar ile hızla gerçekleştirmeliyiz. Bu doğruluda ihtiyaçlarımızın tespiti, doğru yöntemler belirlenmesi ve gerekli bilincin oluşması için bu zirve gibi etkinliklerin önemli olduğuna inanıyorum. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz 1’inci Dijital Dönüşüm Teknolojileri ve Standartları Zirvesinin TSE ile Türkiye Bilişim Derneği arasında imzalanacak işbirliği protokolünün ülkemizin dijital dönüşümüne önemli katkıları olacağına inanıyorum.”
“STANDARDİZASYON VE BİLİŞİMDE İŞBİRLİĞİ ARTACAK”
TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ise, tüm dünyada dijital dönüşümün ülkemiz için kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi. Standartların, dijital dönüşüm için çok önemli bir görev üstlendiğini söyleyen Şahin, “Standartlar, dijital dönüşüm trendini yakalamak isteyen paydaşlarına kapıyı aralamakta ve dönüşümü paydaşları için daha kolay ve anlaşılır bir hale getirmektedir” dedi. Şahin, şöyle devam etti:
“TSE olarak bilişim teknolojileri alanında sunduğumuz birçok belgelendirme ve test hizmeti ile birlikte ülkemizin dijital dönüşümünde geliştirilen ve kullanılan teknolojilerin kalite ve güvenliğinin arttırılmasına yardımcı olmaktayız. Bugün burada ülkemizin saygın derneklerinden olan Türkiye Bilişim Derneği ile çok önemli bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. 1’inci Dijital Dönüşüm Teknolojileri ve Standartları Zirvesi aynı zamanda ülkemiz bilişim sektörüne yönelik kalite alt yapısının güçlendirilmesi, Türk Standardları Enstitüsü ile Türkiye Bilişim Derneği arasında standardizasyon, bilişim alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi amaçları ile imzalayacağımız işbirliği protokolüne de ev sahipliği yapacak. Zirvenin ve imzalayacağımız protokolün ülkemiz adına faydalı olmasını diliyorum.”
Sonuç Raporunu PDF Olarak Görüntüle